Cayo Lara titlla de “injustes i inútils” les retallades del PP


Font: Agència de notícies Sirius

El coordinador federal d’Izquierda Unida, Cayo Lara, ha fet aquesta tarda una primera valoració d’urgència de les retallades aprovats hores abans pel Consell de Ministres, que va titllar de “injustos i inútils”. Sobre les modificacions en l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) va destacar que, malgrat els canvis, “les rendes dels treballadors seguiran més gravades que les del capital. Rajoy no compleix “amb les seves promeses en campanya i en la investidura quan va dir que la seva prioritat era crear ocupació ja que aquest ajust” només servirà per destruir llocs de treball”.

Lara ha advertit en una roda de premsa al Congrés que el president del Govern, Mariano Rajoy, ha començat per “no complir” amb el que va prometre en la recent campanya electoral del 20-N i en el seu discurs d’investidura quan va assegurar que la seva prioritat era la creació d’ocupació. Va recordar que els ajustos decidits ara, que suposaran una reducció de la despesa de 8.900 milions d’euros, “només serviran per destruir llocs de treball”.

Pel president portaveu del grup parlamentari d’IU al Congrés, el Govern ha aconseguit que “les rebaixes del mes de gener s’avancin a desembre”. Segons la seva opinió, l’Executiu de Rajoy fa una aposta “seguidista” de les polítiques del Govern socialista de “retallada després retallada” només amb vista a reduir el dèficit, tot i haver-se demostrat que generen “més crisi i més atur”.

Va detallar que la congelació del salari mínim interprofessional (SMI) o dels sous dels empleats públics suposa en realitat “una retallada perquè l’augment dels preus amb la inflació els afectarà negativament”.

Ha recordat que el “ja de per si baix SMI afecta el càlcul de les beques, les rendes d’inserció o els salaris i programes socials”, i congelar “perjudica els interessos de diversos milions de treballadors, els sectors més vulnerables”.

A més, Lara ha advertit que ni el Govern anterior ni aquest del PP han complert amb el que defensa la Carta Social Europea, segons la qual “el SMI hauria de suposar el 60% del salari mitjà dels països de la UE, és a dir, 1026 euros”, quan a Espanya, amb 641 euros, se situa molt lluny d’aquesta xifra.

Ha valorat la “retallada indirecte” que ara s’afegeix a la retallada salarial que els empleats públics ja van tenir l’any passat, en augmentar el seu horari de treball de 35 a 37,5 hores setmanals, i ha criticat que es deixi la taxa de reposició en només un de cada deu professors o professionals sanitaris que es jubilin.

Lara va valorar que això últim suposarà un menyscabament del públic, un increment de les llistes d’espera en els hospitals i de la massificació a les aules i, per tant, un desviament de pacients i alumnes al sector privat “que és un dels grans objectius del Govern del PP”. A més, el baix reemplaçament d’inspectors de l’Agència Tributària limitarà la lluita contra el frau fiscal.

El màxim responsable d’IU també s’ha referit a la “insuficient pujada de les pensions” i ha censurat que només sigui de l’1 per cent, perquè el Govern ha calculat un IPC “de manera poc creïble i amb una previsió molt interessada”.

Cayo Lara va denunciar la contradicció de les primeres mesures del Govern en matèria impositiva, ja que els populars van votar sempre quan estaven a l’oposició únicament per reduir el dèficit sense augmentar els ingressos fiscals. No obstant això, ha insistit que, amb la pujada de l’IRPF, “es grava més a les rendes del treball que a les del capital, no es graven els beneficis de les empreses, no es toquen les SICAV i no es lluita contra el frau. Els treballadors seguiran pagant quatre vegades més impostos que les rendes del capital”.

Per al coordinador federal d’IU “resulta especialment curiós” que el PP hagi votat sempre al Parlament contra les propostes d’IU de lluitar contra el dèficit públic per la via d’incrementar els ingressos fiscals, mentre ara justifica les seves mesures fiscals assegurant que són “necessàries, eficaces i equitatives”.

Ha recordat que aquestes mesures, d’haver-se fet bé, haurien estalviat molt patiment, reduït el dèficit i suposat menys interessos pel deute d’haver-se aplicat quan el dèficit era del 11,2% sobre el PIB, quan va començar la crisi, i no ara que , segons el avançat pel Govern de la dreta, quedarà en el 8% en aquest 2011.

Lara va desqualificar que es congeli durant un any l’aplicació de la Llei de Dependència i va suggerir que es podrien haver retallat altres partides, com la destinada a l’Església, de la qual va dir que és la institució que més subvencions rep de l’Estat.

A preguntes dels periodistes, va assegurar que no criticaria la reducció de les subvencions a les formacions polítiques i als agents socials sempre que es faci “de manera proporcionada i proporcional”. Va recordar, però, en relació al que va passar amb algunes formacions polítiques que “hi ha qui han tingut moltes excepcions bancàries i fins finançament irregular”, cosa que no ha li ha passat a IU.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s