Moció per a demanar la Derogació del Decret-Llei 3/2012, de reforma laboral.


Grup Municipal Esquerra Unida

Moció per a demanar la Derogació del Decret-Llei 3/2012, de reforma laboral.

El 12 de febrer ha entrat en vigor el RDL 3/2012, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral aprovada pel Govern. La reforma suposa la reducció de drets col·lectius i individuals de la classe treballadora, amb la “justificació” de reduir l’atur quan és el propi Govern qui reconeix que en 2012 l’atur augmentarà. El Govern doncs ha aprofitat la crisis del sistema capitalista i l’enorme taxa d’atur per a donar suport als postulats més “agressius” de la patronal.

La reforma laboral no ajudarà a la creació d’ocupació com no ho va fer la seua predecessora el 2010. Desregula i individualitza les relacions laborals, amplia el poder unilateral dels empresaris, abarateix l’acomiadament, baixa els salaris i ataca al sindicalisme:

 • Nou contracte de treball, per a empreses de menys de 50 treballadors/es, amb un període de prova d’un any, durant el qual el/la treballador/a pot ser acomiadat sense causa, ni preavís, ni indemnització. A més a més amb incentius fiscals i bonificacions en la  Seguretat Social. En la practica suposarà a més un atac a la llibertat d’organitzar-se sindicalment, ja que qualsevol acció o veu discordant del treballador/a podrà acabar en un comiat sense motivar.
 • Modificació del contracte de formació, (art. 11.2 del ET). Augmenta l’edat, abans era per a joves de 16 a 21, ara passa de 16 a 25 anys. Es permet que se puga encadenar aquest tipus de contracte en la mateixa empresa si l’activitat realitzada és distinta. La retribució passa de ser la establerta en conveni, al Salari Mínim. Suposa estendre els contractes basura afavorint el frau.
 • Abaratiment de l’acomiadament. Modifica el art. 56.1 del ET. La indemnització per acomiadament improcedent passa de 45 dies i 42 mensualitats a 33 dies i 24 mensualitats. Desapareixen salaris de tramitació, només es pagaran en cas de que l’empresa opte per la readmissió.
 • Dret de l’empresari a disposar arbitràriament del 5% de la jornada dels/les treballadors/es. (art. 34.2 del ET) sense necessitat d’acord.
 • Reducció salarial. (ART. 41 del ET), permet realitzar modificacions substancials de les condicions de treball. Afectant a la jornada de treball, horaris, torns, etc. Possibilitat de reducció de salaris per raons tècniques, organitzatives o de producció. Sense que els/les treballadors/es puguen acudir a l’autoritat laboral.
 • Amplia el poder empresarial, para imposar funcions diferents i traslladar als/les treballadors/es a altre centre sense necessitat de justificació organitzativa.
 • Facilita l’acomiadament col·lectiu. (art. 51 de l’ET) Facilita els acomiadaments que afecten al 10 % de la plantilla, serà suficient que es dóne una reducció d’ingressos o vendes durant tres trimestres, permetent l’acomiadament col·lectiu per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. Elimina el requisit d’autorització per l’autoritat laboral. Suposa privar als/les treballadors/es del dret de negociació per unes millors condicions d’acomiadament.
 • Acomiadament per absentisme. Absència justificada d’un 20% de la jornada en dos mesos és motiu d’acomiadament. Suposa vulnerar el dret dels/les treballadors/es a la salut.
 • Responsabilitza de la crisi a les víctimes. Un/a treballador/a en situació d’atur amb prestació, en lloc de prendre’s el seu temps a la seua preparació, recuperació i recerca d’ocupació poden ésser condemnats a fer treballs per a la comunitat.
 • Limita els convenis d’àmbit superior. Prioritat dels convenis de empresa sobre els d’àmbit superior (estatal, autonòmic o provincial), la qual cosa suposarà la pèrdua de drets dels/les treballadors/es en qüestions com el salari, complements, hores extres, horaris, vacances, classificació professional, conciliació, etc. Es podrà establir pitjors condicions laborals.
 • Desapareix la ultractivitat dels convenis. (art. 86.3 ET) Superat el període de 2 anys sense que es signe un conveni s’aplicarà el conveni d’àmbit superior, sense perllongar les millores que haguera pogut acumular el conveni caducat per l’acció d’anys de negociació col·lectiva.
 • Empreses de col·locació. (modificació art. 16.3 ET), permet definitivament que les empreses de col·locació privada actuen como intermediaris entre treballadors i empreses. Suposa deixar en mans privades un servei que sempre s’ha prestat de manera pública, possibilitarà que es cometen arbitrarietats en funció del interès patronal. Suposa renunciar a que els serveis públics d’ocupació milloren els seus mecanismes d’actuació.

 Estem assistint a mobilitzacions de treballadors/es entre les quals hi ha convocada una Vaga General per al proper 29 de març. Davant del conjunt d’agressions socials que estem vivint urgeix la presa de respostes contundents.

Per això llance la següent PROPOSTA D’ACORD:

1.- L’Ajuntament de Quart de les Valls rebutja el RDL 3/2012, de mesures urgents per a la reforma laboral.

 2.- L’Ajuntament de Quart de les Valls insta al Govern a la retirada immediata del RDL 3/2012, de mesures urgents per a la reforma laboral.

3.- L’Ajuntament de Quart de les Valls fa palès mitjançant la present el seu suport a les diferents mobilitzacions en contra de la reforma laboral dutes a terme per les organitzacions socials i a la Vaga General del 29 de març.

4.- Traslladar l’acord a:

– A la presidència del Govern de la Nació.

– A la Ministra de Treball.

– Als sindicats que actuen en el àmbit del Camp de Morvedre: CCOO, UGT, CGT, CNT.

  12 de març 2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s