“TEORIA” Apunt de la fàbrica i la guerra. Blog de Jovi Langa


Des del punt de vista històric el món, la societat, canvia contínuament. Vaig a copiar d’un llibre d’un que fou professor meu, (marxista), el que és aproximadament el jo entenc per teoria: “La ciència es construeix des de la teoria. La teoria organitza el coneixement científic. La paraula teoria significa visió global del món. La teoria és “una visió global i provisional de la realitat” que es proposa conèixer-la objectivament i que es modifica – “o millor, s’enriqueix”- sempre que esgota les seues possibilitats d’anàlisi o sempre que troba aspectes desconeguts en la realitat (VILAR 1974:368). Les teories científiques combinen l’abstracció i la comprovació, i comporten un sistema de lleis científiques que es presenten estructurades. La teoria en fi és el principal referent per a l’explicació científica. Conformant la teoria estan les lleis científiques i, per descomptat, les hipòtesis.” Marc BALDÓ, Introducció a la història 1992. Creia que seria definitòria aquesta cita, és una idea a tenir en compte.

No compartisc amb la socialdemocràcia clàssica que la revolució vindrà sola i que sols cal tirar-li temps i paciència. El fet de que la realitat social estiga contínuament canviant no em dona legitimitat per pensar que ho fa irremediablement cap al socialisme,… Canviarà segur, però no som futuròlegs, tot el que podem fer és orientar determinades coses -demà m’alçaré a les nou del matí i segurament no esclatarà la tercera guerra mundial-, en casos més seriosos, (i açò és una prova irrefutable de que ni el mateix capitalisme es creu allò del “final de la història”), els economistes pauten el que passarà l’endemà, al pròxim mes… pensa en el funcionament de la borsa…, hi ha qui diu que els economistes es tiren mitja vida dient el que va a passar i l’altra dient per que no va passar el que digueren. Aleshores doncs l’economia és com la realitat social, el factor que la mou o la fa d’una manera o altra són les voluntats humanes.

Nosaltres els comunistes cometem el “pecat mortal” d’anomenar a eixes voluntats humanes, a d’interacció de les mateixes que és en definitiva allò que mou la història: lluita de classes… Es tendeix a imaginar-la, a dibuixar-la, la veiem en la guerra civil espanyola, i la trobem per que una guerra com aquesta era una lluita de classes, ara bé en el seu aspecte més violent, resultat d’una aguda polarització social, d’unes tensions socials tan fortes que esdevingueren un conflicte bèl·lic. Però eixa no és l’única forma que te de manifestar-se, en situacions on s’ha decantat massa cap a un dels dos bàndols, aquell que la te al seu favor la nega sistemàticament, la classe dominant tendeix a disfressar d’harmonia la seua victòria per que la creu definitiva.

Jovi Langa, PCPV Les Valls

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s